از وضعیت تورم تا روزمرگی صنعت
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی خود به موضوعات مختلفی اعم از وضعیت تورم در کشور، میزان کسری بودجه سازمان هدفمندی یارانهها، رانتها و فسادهای اتفاق افتاده در دولت سیزدهم، مذاکرات با آمریکا، وضعیت اشتغال تحصیلکردهها، وضعیت پیش روی رئیسکل بانک مرکزی، نسخه غیرقیمتی برای حل ناترازی بنزین و وضعیت صنعت کشور پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش اقتصادی خود با عنوان «اکران تورم هسته» با استفاده از دادههای رسمی مرتبط با شاخص قیمت مصرفکننده، مدعی شده است: «دو نوع تورم در اقتصاد ایران، یعنی تورم کل و تورم هسته وجود دارد. تورم هسته نوعی از تورم بوده که شامل تغییر قیمت کالاها و خدمات است و بخشهای پرنوسان مانند غذا و انرژی را کنار میگذارد. دلیل این کار، نوسانات زیاد قیمت این کالاهاست که میتواند تصویر غلطی از وضعیت اقتصادی ارائه دهد. کارشناسان بر این باورند که برای کاهش نرخ تورم هسته، اقداماتی فراتر از کنترل نرخ رشد نقدینگی، همچون مدیریت کسری بودجه از سوی بانک مرکزی ضروری است.»
«جبران کسری هنگفت یارانهها با استقراض، چاپ پول و اوراق بدهی» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه اعتماد بود. این گزارش به بررسی وضعیت یارانهها در ایران و چالشهای مرتبط با بودجه سازمان هدفمندی یارانهها پرداخته و بیان دارد: «در سال گذشته، تعداد یارانهبگیران به ۸۱ میلیون نفر رسیده و ۲.۲ میلیون نفر به فهرست جدید اضافه شدهاند. با این حال، حدود ۱۶۰ هزار نفر از این فهرست حذف شدهاند. دیوان محاسبات بر نبود اطلاعات برخط از جانب ۵۱ دستگاه و عدم ارسال اطلاعات از ۳ دستگاه دیگر تاکید کرده است که باعث میشود، امکان سنجش استحقاق متقاضیان برای دهکبندی سخت باشد. گفتنی است که در سال گذشته، بودجه هدفمندی یارانهها ۲۵۰ هزار میلیارد تومان کسری داشت. این کسری به شدت به ساختار اقتصادی آسیب زده و منابع هدفمندی به ۳۰ درصد از منابع عمومی رسیده است.»
روزنامه جوان نیز در گزارشی با عنوان «یارانهای که هنوز هدفمند نیست!» مدعی شد: «کمکاری ۵۱ دستگاه اجرایی، امکان استحقاقسنجی متقاضیان برای دهکبندی، با بهرهبرداری از شاخصهای دقیق، هدفمند و اثربخش را سلب کرده است.»
روزنامه شرق در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «کوره راه مذاکره با آمریکا»، وضعیت اقتصاد ایران و چالشهای مرتبط با تحریمها و مذاکرات هستهای را بررسی کرده و نوشته است: «اقتصاد ایران مدتهاست که در وضعیت رکود و تعلیق به سر میبرد. این موقعیت به خروج سرمایه و تعطیلی کارخانجات منجر شده و سرمایهها به بازارهای واسطهای و دلالی منتقل میشوند. پیروزی مسعود پزشکیان به عنوان رئیسجمهور جدید امیدواریهایی برای گشایش در مذاکرات تحریم ایجاد کرد اما عباس عراقچی، وزیر امور خارجه گفت که احیای برجام دور از دسترس است. دولت چهاردهم با چالشهای بزرگتری نسبت به دولتهای پیشین در سیاست خارجی روبهرو است. اکنون هیچ اجماع جهانی برای مذاکره با ایران وجود ندارد و مسائل هستهای و غیرهستهای گره خوردهاند.»
«امید به امید» عنوان گزارش روزنامه سازندگی بود که وضعیت بازار سهام در ایران را بررسی کرده و نوشته است: «در ابتدای سال ۱۴۰۳، اکثر مردم نگرانیهایی درباره آینده اقتصاد و بازار سهام داشتند. با این حال، تغییرات سیاسی، به ویژه روی کار آمدن مسعود پزشکیان، امیدواریهایی ایجاد کرده اما اعتماد سهامداران هنوز بازنگشته است. بعد از رشد چشمگیر بازار در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹، بازار از مرداد ماه ۱۳۹۹ با افت شدیدی مواجه شد. سرمایهگذاران بلندمدت در دوران اخیر زیان حقیقی را تجربه کردهاند. دو عامل مهم شامل تغییرات سیاسی و مصوبات جدید دولت درباره ارز صادراتی، میتوانند به بهبود وضعیت بورس کمک کنند.»
روزنامه هممیهن در گزارشی با عنوان «میراث تخلف» به بررسی وضعیت فساد و رانت در دولتهای قبلی و به ویژه دولت سیزدهم در ایران پرداخته و بیان دارد: «با گذشت نزدیک به یک ماه از پایان دولت سیزدهم، همچنان نام وزرا و مقامات اقتصادی سابق، چون جواد ساداتینژاد، وزیر سابق جهاد کشاورزی و مجید عشقی، رئیس سابق سازمان بورس در ارتباط با پروندههای فساد به گوش میرسد. این وضعیت نشاندهنده ادامه فساد و رانت در سیستم اقتصادی است. سخنگوی قوه قضائیه به موضوعاتی مانند فساد در شرکت چای دبش و احضار وزیر سابق صمت نیز اشاره کرده است. دفتر فاطمیامین، وزیر سابق صمت، نسبت به اتهامات مطرح شده دفاع کرده و اظهار داشته که وی نقشی در اتفاقات نداشته است. محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی به دلیل انتصابهای فوری و احتمال سواستفاده از موقعیت خود مورد انتقاد قرار گرفته و شایعاتی درباره دریافت وام از بانک مرکزی نیز مطرح است.»
روزنامه وطن امروز در گزارش صفحه ۳ خود با عنوان «تحصیلکردهها در اولویت اشتغالزایی» به بررسی وضعیت اشتغال و بیکاری در ایران پرداخته و نوشته است: «اشتغالزایی ارتباط تنگاتنگی با معیشت مردم دارد و به عنوان یکی از اولویتهای دولتها باید مورد توجه قرار گیرد. در اواخر دولت سیزدهم، نرخ بیکاری به ۷.۷ درصد کاهش یافته و دولت جدید هدف ایجاد یک میلیون فرصت شغلی در سال ۱۴۰۳ را تعیین کرده است. آمار نشان میدهد که در بهار ۱۴۰۳، تعداد شاغلان به ۲۴ میلیون و ۷۴۵ هزار و ۵۲۸ نفر رسیده که نسبت به سالهای گذشته رشد قابل توجهی داشته است.»
روزنامه فرهیختگان در گزارش اقتصادی امروز خود با عنوان «روزهای دشوار فرزین» نوشت: «در تاریخ ۸ دی ۱۴۰۱، علی صالحآبادی از ریاست کل بانک مرکزی ایران استعفا داد و محمدرضا فرزین به این سمت منصوب شد. در آن زمان دلار شاهد افزایش ۳۰ درصدی بود و به ۴۳ هزار تومان رسید. انتظارات تورمی و هیجانات بازارهای مالی به دلیل محدودیتها و کسری تجاری شدت یافته بود. با این حال، طی ۱۸ ماه گذشته، آرامش نسبی در اقتصاد ایران حاکم شده و رشد نقدینگی تحت کنترل بانک مرکزی درآمده است. تورم تولیدکننده (PPI) و مصرفکننده (CPI) کاهش یافته و سیاستهای پولی موفق به کاهش نرخ تورم به حدود ۳۰ درصد شدهاند.»
«نسخه غیرقیمتی برای حل ناترازی بنزین» عنوان گزارش روزنامه جامجم بود. این گزارش بیان دارد: «کشورمان با چالش ناترازی انرژی مواجه است. این موضوع در بنزین شدت بیشتری دارد. محسن پاکنژاد، وزیر نفت اعلام کرده که حل ناترازی بنزین یکی از اولویتهایش است و تاکید کرده بود که برنامهای برای افزایش قیمت آن ندارد و برای کنترل مصرف، راهکارهای غیرقیمتی در برنامه دارد.»
روزنامه خراسان در گزارشی با عنوان «صنعت در دام روزمرگی» به گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس در رابطه با وضعیت صنعت کشور پرداخته و از افول فعالیتهای فناورانه، توان رقابتی و تمرکز صنایع بر عملکرد موجود به جای توسعه فعالیتها در دو دهه اخیر خبر داده است.